Recent nieuws 2024

 

 

 

06 juli 2024

 

 

Er is een derde DAW beschikbaar in de studio...

En het is niet bepaald een kleintje!

 

 

Logo Steinberg

 

Logo Cubase

 

Steinberg - Cubase Pro 13

 

 

Inderdaad, ik werk ongeveer 30 jaar met Logic Pro en zijn voorgangers en meer dan 25 jaar met Pro Tools, waarom ga ik nu plots ook Cubase Pro beginnen te gebruiken? Ik zal toch niet plots een grote fan van Cubase geworden zijn hoop ik? :-)

Al sinds de begindagen in de jaren '80 en '90 was er een grote rivaliteit tussen Logic gebruikers en Cubase gebruikers en eigenlijk is dit vandaag nog steeds min of meer het geval, er zijn bv. erg weinig mensen die zowel met Logic Pro als met Cubase Pro werken. Ik ben heel duidelijk een fan van het eerste uur van Logic Pro en zal dat wellicht ook altijd blijven, dus bovenstaande vraag of ik misschien plots een fan van Cubase geworden ben is dus vooral retorisch bedoeld.

Alhoewel er wel veel professionals zijn die Logic Pro of Cubase samen gebruiken met Pro Tools omdat Pro Tools van oorsprong een audio programma is waar achteraf MIDI sequencing aan toegevoegd werd terwijl Logic Pro en Cubase van oorsprong MIDI sequencers zijn waar achteraf audio aan toegevoegd werd. Dus veel professionals gebruiken Logic Pro of Cubase om te componeren en te arrangeren met MIDI data, converteren vervolgens alle MIDI data naar audio files en gaan dan naar Pro Tools om daar alles te mixen en af te werken. En zo doe ik het ook sinds ik mij kan herinneren en ik doe het nog steeds want Pro Tools is niet te evenaren als het over het mixen van audio gaat.

Dus waarom neem ik nu plots toch nog Cubase Pro erbij? Zoals reeds vermeld in onderstaande post van 22 juni 2024 installeren installers van AAX plugins voor Pro Tools in 99% van de gevallen ook AU versie voor Logic Pro en meestal ook nog een VST en/of VST3 versie voor Cubase. Ik heb hier dus ongeveer evenveel VST en/of VST3 plugins voor Cubase als AU plugins voor Logic Pro of AAX plugins voor Pro Tools (en dat zijn er makkelijk meer dan 1.000). Toen besefte ik plots dat dit grote aantal permanent aanwezige maar ongebruikte VST en VST3 plug-ins weleens erg interessant zou kunnen zijn voor Cubase gebruikers en besloot ik vanaf nu ook Cubase Pro aan te bieden.

Ik ben dus absoluut niet van plan om Pro Tools of Logic Pro te laten vallen en over te stappen naar Cubase Pro of iets dergelijks, want mijn bijna levenslange ervaring met Pro Tools en Logic Pro is onvervangbaar en erg waardevol. Ik plan ook niet om mij nu plots op Cubase Pro te storten want ik heb meer dan voldoende ervaring met DAW's om snel mijn weg in Cubase Pro te vinden aangezien de basisfuncties in alle DAW's min of meer hetzelfde zijn. Cubase Pro is dus nu een derde DAW is die standaard beschikbaar is in de studio als een extra service, klanten kunnen dus hun Cubase sessies hier probleemloos openen en dan al mijn VST en VST3 plugins en virtuele instrumenten gebruiken binnen hun vertrouwde Cubase omgeving.

En in tegenstelling tot de normale situatie waar klanten hier in de studio weleens wat bijleren over werken met Pro Tools of Logic Pro kunnen de rollen nu misschien eens omgekeerd zijn en kan ik eens wat bijleren van klanten die hier met Cubase komen werken :-)

 

 

Btw, ik ben niet gestopt bij de aankoop van Cubase Pro 13:

 

 

Een zeer gekende Steinberg VST3 plugin
voor Cubase Pro (én ook als AAX en AU plugin)

 

 

Logo Steinberg

 

Logo Cubase

 

Steinberg - HALion 7 - Full version

 

 

HALion 7 is het 'Sample and Synthesis Platform' van Steinberg en is vergelijkbaar met bv. het KOMPLETE platform van Native Instruments. HALion 7 bevat 6 verschillende vormen van synthesis waaronder FM, spectral synthesis, virtual analog en granular synthesis, een zeer uitgebreide sampler, time-stretching, modulation, enz... In de full version is meer dan 35 GB aan samples aanwezig + 15 instrumenten + meer dan 70 effecten.

Het Steinberg universum is historisch gezien zo goed als volledig aan mij voorbij gegaan om de eenvoudige reden dat ik nooit met Cubase heb gewerkt + Steinberg ook de uitvinder van de de VST plugins is terwijl Pro Tools historisch gezien TDM, RTAS en AAX plugins gebruikt en Logic Pro de standaard Apple AU plugins. Groot was dan ook mijn verbazing dat de HALion installer tegenwoordig (ik weet niet sinds wanneer) ook een AAX plugin en een AU plugin installeert, waardoor HALion 7 meteen ook beschikbaar is in Pro Tools en Logic Pro. Het was dan ook een heel eenvoudige keuze om samen met Cubase Pro 13 meteen ook HALion 7 aan te kopen...

 

 

 

 

22 juni 2024

 

 

Aanpassingen op de website:

 

nieuwe pagina's voor de apparatuurlijst
met plugins voor Pro Tools en Logic Pro

 

 

Logo AAX pluginsLogo AU pluginsLogo VST 3 plugins

 

 

Sinds vele jaren is er op mijn website een pagina met een lijst beschikbaar met zo goed als al mijn plugins voor Pro Tools met telkens een afbeelding van de vermelde plugin of plugin bundel erbij. Plugins zijn onmisbaar voor een DAW en ik heb het altijd erg belangrijk gevonden te weten welke plugins er beschikbaar zijn in een studio, vandaar die uitgebreide lijst.

Na verloop van tijd begon 'uitgebreid' echter een toch wat extreme vorm aan te nemen met de vermelding van meer dan 900 beschikbare plugins waardoor de pagina erg onhandig begon te worden. Enige tijd geleden heb ik dit probleem proberen op te lossen door de lijst alfabetisch op te delen met bovenaan de pagina aparte A • B • C links waarmee je meteen naar de gewenste letter kan scrollen.

Maar sinds de upgrade naar de Apple Mac Pro (2019) heb ik veel meer extra native rekenkracht buiten de Pro Tools | HDX DSP kaarten waardoor ik heel wat plugins heb bijgekocht waardoor de lijst alleen nog maar langer werd + ik heb ook plugins bijgekocht die niet exclusief in Pro Tools werken (AAX Native en AAX DSP plugins) maar enkel in Logic Pro (AU plugins). Trouwens, installers van AAX plugins voor Pro Tools installeren in 99% van de gevallen ook AU versie voor Logic Pro en meestal ook nog een VST en/of VST3 versie voor Cubase. Dus van de meeste plugins heb ik versies als AAX Native plug-in + AU plugin + VST en/of VST3 plugin + en deel AAX Native plugins heb ik ook nog als AAX DSP plugin exclusief voor gebruik met de Pro Tools | HDX DSP kaarten.

Samengevat werd de lijst op de website alsmaar langer en langer waardoor ik weinig andere keuze meer had dan de lijst op te splitsen in aparte lijsten per functie. Ik heb ook de naam van de pagina gewijzigd van 'Pro Tools plugins' naar 'DAW - Plugins' en daar kom je terecht bij volgende onderverdeling in 5 aparte groepen:

 

Algemene plugins voor mixing en mastering
in stereo en 5.1 surround

 

 

Effect plugins voor stereo en 5.1 surround producties

 

 

Plugins voor Dolby Atmos Music producties (7.1.2 tot 9.1.6)

 

 

Virtuele instrumenten + synthesizers
+ samplers + drum machines

 

 

Virtuele gitaarversterkers en effecten

 

 

 

Op elke pagina zijn er bovenaan nog steeds aparte A • B • C links waarmee je meteen naar de gewenste letter kan scrollen, maar de letters die (nog) nog geen plugins bevatten zijn nu grijs gekleurd en zijn niet gelinked naar de respectievelijke letter.

En ook erg belangrijk, ik heb het op elke pagina ook nog apart vermeld:

Alle vermelde plugins hebben permanente licenties die officieel aangekocht werden, er worden dus geen licenties tijdelijk gehuurd

Er is slechts één uitzondering en dit zijn de Roland Cloud plugins bij de 'Virtuele instrumenten' want Roland Cloud verstrekt geen permanente licenties. Hier heb ik erg tegen mijn zin een Roland Cloud Ultimate lidmaatschap omdat je weinig andere keuze hebt als je de Roland Cloud plugins wil kunnen gebruiken.

 

 

 

24 april 2024 (aangevuld op 23 mei 2024)

 

 

Een nieuw modulair digitaal brein
en een blik vers geheugen voor de studio

 

Logo Apple

 

Apple - Mac Pro (2019)

 

 

Photo Mac Pro (2019)

 

 

In onderstaande post van 10 april 2024 kon iemand die wat op de hoogte is van Apple computers snel afleiden dat de 15 bolletjes toebehoren aan de behuizing van een Mac Pro (2019) of een Mac Pro (2023). Ik had met Photoshop onderstaande foto bewerkt tot enkel het bolletjespatroon overbleef wat grafisch gezien ook erg mooi was.

 

Photo top front of Apple Mac Pro (2019)

 

Graphic Teaser

 

De Mac Pro (2019) is inderdaad op mijn verjaardag rond 3u in de ochtend plots uit de lucht komen vallen. Ik keek naar een YouTube video van Mac Sound Solutions die net als ik met Pro Tools werkt op een oude Mac Pro (Mid 2012) met OpenCore Legacy Patcher om macOS Ventura te kunnen gebruiken. Hij meldde in dat filmpje dat de dag ervoor een nieuwe Mac Pro (2019) had kunnen kopen voor 2.099,00 USD. Het ging om een stockverkoop van Meta (Facebook) die via een extern bedrijf enkele honderden gloednieuwe Mac Pro (2019) verkocht, er staat trouwens op de aluminium behuizing ergens het logo van Facebook in geëtst. Enkele dagen na het filmpje was de prijs ook al gestegen naar 3.000,00 USD omdat het externe bedrijf had ondervonden dat ze heel snel de deur uit vlogen (de wet van vraag en aanbod in volle actie).

Ze werden in de USA verkocht waardoor alleen al de verzending en het importeren van zo een Mac Pro (2019) al bij voorbaat een heel dure onderneming zou zijn, dus ben ik er maar niet naar op zoek gegaan... Maar plots bedacht ik om eens op www.tweedehands.be te gaan kijken of er daar misschien een Mac Pro (2019) te koop zou staan... en plots stond hij daar: een zo goed als nieuwe Mac Pro (2019) voor... 3.000,00 euro! Het was een Intel Xeon 3,2 GHz 16-core processor inclusief 96 GB RAM, 2 extra grafische kaarten en 5 TB SDD interne opslag, allemaal in zo goed als nieuwstaat (wat achteraf ook werkelijk zo was, zie verder). Ik heb die nacht onmiddellijk aan de verkoper laten weten dat ik hem wou kopen en de volgende ochtend op mijn verjaardag ontving ik de bevestiging inclusief een ondertekende verkoopovereenkomst, ik kon mijn geluk niet op.

Ik was toen op vakantie aan zee en pas op zondag 14 april kon ik hem op de terugweg gaan ophalen bij de verkoper. Alles zat in de originele verpakkingen, zelfs de antistatische zakjes voor alle RAM modules had hij netjes bijgehouden. Het was dan ook meteen erg duidelijk dat de verkoper ter goeder trouw was en later heb ik aan de hand van het serienummer kunnen opzoeken dat die Mac Pro (2019) pas februari 2022 aangekocht was en dus iets meer dan 2 jaar oud is. Maar de verkoper vertelde ook dat hij enkel had gediend voor thuisgebruik en dat hij de Mac Pro (2019) eigenlijk amper had gebruikt omdat hij zo goed als alles op een MacBook Pro doet. En toen ik hem thuis voor de eerste keer opende werd dit ook bevestigd, er zat een klein beetje stof op 3 grote ventilatoren en voor de rest was intern alles geheel stofvrij op een manier die je met even te stofzuigen niet kan bereiken zonder de computer helemaal te demonteren (waar ook geen sporen van te merken waren). Ik heb ook proberen uit te zoek hoeveel die Mac Pro (2019) nieuw moet gekost hebben en ik kwam al snel boven de 20.000,00 euro uit + gezien zijn bijna nieuwe staat was 3.000,00 euro dan ook echt wel een héél goede deal want normaal start een tweedehands Mac Pro (2019) met Intel Xeon 16-core processor (of hoger) vanaf 5.000,00 euro (zonder een heleboel extra onderdelen zoals hier wel het geval was).

 

Photo Mac Pro (2019)

 

Photo Mac Pro (2019)

 

Vorige week heb ik dan stap voor stap en netjes gepland mijn huidige Mac Pro (Mid 2012) met Digidesign EB7 PCIe Expansion Chassis ontmanteld en al wat nodig is gemigreerd naar de nieuwe Mac Pro (2019). In het Expansion Chassis huisde mijn 3 Pro Tools HDX kaarten zoals hier te zien is:

 

Photo open Digidesign EB7 PCIe Expansion Chassis with 3 Pro Tools HDX cards

 

Ik heb deze kaarten heel makkelijk kunnen overplaatsen naar de Mac Pro (2019):

 

Photo open Mac Pro (2019) with with 3 Pro Tools HDX cards

 

Btw, een leuk weetje: in de gehele Mac Pro (2019) zit geen enkele kabel, alle onderdelen klikken en schuiven in elkaar met contacten die elkaar raken. Dus de kabels die je op bovenstaande foto ziet zijn kabels die enkel dienen om de extra geïnstalleerde onderdelen met het moederbord te verbinden en/of van stroom te voorzien. En in deze YouTube video kan je zien hoe een Mac Pro (2019) technisch helemaal in elkaar zit, het is echt wel indrukwekkende Apple 'over-engineering'...

Een overzicht van wat er allemaal geïnstalleerd werd:

En achteraan ziet dit er zo uit:

 

Photo back side of Mac Pro (2019) with 3 Pro Tools HDX cards

 

Voor de volledigheid, er zat origineel bij aankoop een Apple Radeon Pro W5700X MPX Module (grafische kaart) met 16 GB GDDR6 VRAM in deze Mac Pro (2019) met 1 HDMI aansluiting en 4 x Thunderbolt 3 aansluitingen (hiervoor heb ik feitelijk 100.00 euro extra betaald, dus de totale prijs was 3.100,00 euro voor alles). Maar die neemt anderhalve keer de plaats in dan een standaard MPX module waardoor een PCIe slot afgedekt wordt en dus onbruikbaar wordt + die kaart is echt wel veel te sterk voor mijn toepassingen (standaard HDMI 1080p). Maar indien nodig kan ik alsnog 1 of allebei de geïnstalleerde Apple Radeon Pro W6600X MPX Modules met 8 GB GDDR6 VRAM vervangen door deze grafische kaart.

Verder zit er dus ook nog een Intel Xeon 3,2 GHz 16-core processor in (met Turbo Boost tot 4,4 GHz) en 12 x 8 GB 2.933 MHz DDR4 ECC DIMM's dus in totaal 96 GB RAM (dit kan voor dit 16-core model nog uitgebreid worden tot maximum 12 x 64 GB = 768 GB). En er zitten ook nog 2 x 512 GB Apple RAM modules in voor 1 TB aan interne SSD opslag die gekoppeld is aan de Apple T2 security chip, deze SSD dient om het macOS op te installeren en dat is op dit moment het meest recente macOS Sonoma 14.4.1. Met andere woorden, ik heb dus OpenCore Legacy Patcher niet meer nodig om bij te blijven met het macOS.

En er zat ook nog een draadloos Apple Magic Keyboard met Numeric Keypad (zilver met zwarte toetsen) en een draadloze Magic Mouse 2 (ook zilver met zwart) bij, allebei ongeopend omdat de verkoper deze niet gebruikte. En dat ben ik ook niet van plan want ik gebruik in de studio EditorsKeys AVID Pro Tools klavieren met verlichte toetsen via USB.

 

Graphic Apple M2 Ultra chip

 

En dan is er uiteraard nog de olifant in de kamer waarover ik nog niets gezegd heb: waarom heb ik geen nieuwe Mac Pro (2023) gekocht met de Apple M2 Ultra processor?

Ik zal het even oplijsten:

1) Eerst en vooral de prijs want een Mac Pro (2023) kost al naargelang de gekozen configuratie tussen 8.399,00 euro en 14.579,00 euro. Maar de Mac Pro (2019) kostte in 2019 (of correcter gezegd in 2020 want hij kwam pas in december 2019 op de markt) al naargelang de gekozen configuratie tussen de 8.000,00 euro en 53.000,00 euro...

2) Ook al ziet de Mac Pro (2023) op het eerste zicht er exact hetzelfde uit als een Mac Pro (2019), hij is veel minder modulair dan bij een Mac Pro (2019) het geval is, je kan bv. geen processor upgraden, geen grafische kaart upgraden (zelfs de MPX modules van de Mac Pro (2019) kan je er niet in installeren), geen RAM uitbreiden, enz... Dus zoals je je Mac Pro (2023) configureert bij aankoop is hoe hij altijd zal zijn, net zoals het geval is bij een Mac Studio, Mac mini, MacBook Pro, enz... Met deze Mac Pro (2019) kan ik indien gewenst nog steeds upgraden naar een Intel 2,5 GHz 28-core processor (met Turbo Boost tot 4,6 GHz), maximum 1,5 GB RAM en zoveel grafische kaarten als er fysiek in passen.

3) De Apple M2 Ultra processor is uiteraard veel krachtiger dan de Intel Xeon 3,2 GHz 16-core processor die in mijn Mac Pro (2019) zit, maar ik ben een grote fan van Pro Tools HDX hardware met AAX-DSP plugins waardoor ik al die extra native rekenkracht gewoonweg niet nodig heb. Mijn oude Mac Pro (Mid 2012) heeft slechts een Intel 3.66 GHz 6-core processor en deze heeft mij 13 jaar lang nooit in de steek gelaten, dus met deze 16-core zal ik ook nog wel even toekomen denk ik...

4) Als je overstapt naar de Apple Silicon processors zoals de M1 en M2 moet alle software specifiek aangepast zijn voor gebruik met Apple Silicon en dit wil in mijn geval zeggen dat ik heel wat oudere software en plugins niet meer kan gebruiken.

5) De Mac Pro (2019) werd pas in juni 2023 vervangen door de Mac Pro (2023), dus mijn Mac Pro (2019) werd minder dan een jaar geleden nog nieuw verkocht, dus zo een oude computer is het nu ook weer niet + macOS Sonoma ondersteunt hem nog steeds. Maar dit is de grote hamvraag natuurlijk: hoe lang zal Apple de Mac Pro (2019) (en Intel processors in het algemeen) nog blijven ondersteunen? Want Apple wil natuurlijk graag dat iedereen Mac's met Apple Silicon processors gaat gebruiken. Ik hoop dat op zijn minst het komende macOS de Mac Pro (2019) nog zal blijven ondersteunen aangezien hij een jaar geleden nog nieuw te koop was. Maar is dit niet het geval... dan ga ik terug aan de slag met OpenCore Legacy Patcher en kan ik wellicht nog vele jaren verder, want mijn oude Mac Pro (Mid 2012) werkt op dit moment via OpenCore Legacy Patcher prima met macOS Sonoma 14.4.1 en is al 12 jaar oud.

6) En als laatste, maar dit weet ik pas sinds enkele dagen, er doen erg betrouwbare geruchten de ronde dat Apple de Mac Pro gaat blijven aanbieden met een speciaal voor de Mac Pro ontwikkelde M4 Extreme processor (de 'M4 Hidra' chip) en deze zou in de tweede helft van 2025 al op de markt komen. Dus nu nog investeren in een Mac Pro met een M2 Ultra processor aan nieuwprijs is wellicht ook niet het slimste dat je kan doen...

In ieder geval, 2 weken geleden dacht ik sowieso nog enkele jaren verder te gaan met mijn oude Mac Pro (Mid 2012) en OpenCore Legacy Patcher, nu heb ik plots een stevig uitgebouwde Mac Pro (2019) die volledig up-to-date is, ik kan er alleen maar heel erg blij mee zijn :-)

 

Toevoeging op 23 mei 2024:

Ik heb de Mac Pro (2019) nu een maand in mijn bezit en het is echt een prachtige machine! Hij is zoals te verwachten was veel sneller en krachtiger dan mijn oude Mac Pro (Late 2012) maar ik heb echter al wel ondervonden dat de 96 GB RAM die erin zit op langere termijn niet voldoende zal zijn. Dit komt omdat je met een 16-core processor uiteraard heel wat meer computerprogramma's tegelijkertijd kan gebruiken (die allemaal een eigen stuk RAM nodig hebben) dan met de 6-core processor het geval is in mijn oude Mac Pro (Late 2012). Maar ik denk vooral ook aan de grote sample libraries die ik heb waar ik nu veel meer instrumenten tegelijkertijd kan gebruiken dan vroeger het geval was en dan zit 96 GB RAM heel snel vol.

In de Mac Pro (2019) zat bij aankoop 12 x 8 GB DIMM in en er wordt aangeraden in alle 12 RAM slots dezelfde DIMM's te installeren voor de beste prestaties, dus dan zijn dit de mogelijke configuraties:

Voor een Mac Pro (2019) met 16-core processor is de maximum te installeren hoeveelheid RAM 768 GB dus zijn enkel de eerste 4 opties mogelijk. Hoe groter de DIMM hoe duurder dus heb ik een kosten-batenanalyse gedaan waaruit bleek dat 12 x 32 GB DIMM = 384 GB de meest voordelige keuze was + de kans om 384 GB RAM helemaal te vullen is toch wel heel klein voor muziekproducties waardoor 12 x 64 GB = 786 GB echt wel véél te veel zou zijn.

Dus sinds vandaag zit er 386 GB RAM in mijn Mac Pro (2019), ik denk dat hij nu helemaal op punt staat en klaar is voor nog vele jaren muziekplezier.

 

Photo Mac Pro (2019)

 

 

 

10 april 2024

 

 

Vandaag was het mijn verjaardag...

 

En totaal onverwacht...

 

Viel er een prachtig verjaardagscadeau uit de lucht...

 

 

 

Graphic Teaser

 

 

 

 

09 februari 2024

 

 

De hardware en software upgrade van
surround 5.1 naar Dolby Atmos Music 9.1.6
is uitgevoerd!

 

Logo Delta Music Belgium

 

In mijn post van 13 december 2023 kan je lezen over de hardware upgrade van de beluistering van surround 5.1 naar Dolby Atmos Music 9.1.6 door het toevoegen van 10 extra Genelec 'The Ones' luidsprekers.

Vandaag kan ik met trots melden dat ook alle software upgrades zijn uitgevoerd en dat de website ook helemaal werd aangepast!

Maar het was niet de software update die veel tijd vroeg, het was vooral het aanpassen van de website in 3 verschillende talen en nieuwe foto's nemen dat veel tijd vroeg want ik doe dit allemaal zelf. En dit is niet zo uitzonderlijk aangezien ik af en toe ook websites, logo's en grafische huisstijlen ontwerp voor niet-commerciële doeleinden via Delta Graphic Belgium.

Logischerwijze heb ik ook het Delta Music Belgium logo aangepast, hieronder zie je het oude logo gevolgd door het nieuwe logo:

 

 

Logo Delta Music Belgium

 

Eerst en vooral is er de tekstuele wijziging van 'Delta Music Belgium • Pro Tools | HDX Studio' naar 'Delta Music Belgium • Dolby Atmos Music Studio'. Alhoewel de studio nog steeds dezelfde Pro Tools | HDX Studio is want aan de Pro Tools | HDX hardware werd er niets gewijzigd buiten het toevoegen van 2 extra Avid HD audio interfaces.

De achtergrond van het nieuwe logo is gewijzigd van geheel wit naar een kleurenverloop van wit naar een heel zachte paarse tint waardoor de wit glinsterende gedeeltes van het oorspronkelijke Delta Music logo uit 1999 beter uit de verf komen. Dit is dat oorspronkelijke logo:

 

Graphic logo Delta Music

(meer info over de geschiedenis van het Delta Music logo kan je vinden in mijn post van 03 juli 2006)

 

De zachte afgeronde grijze kader rondom het oude logo is gewijzigd naar een scherpere, hoekigere versie die er wat meer 3D uitziet. Onderaan heeft de kader ook een kleurenverloop maar dan van grijs naar grijs met een paarse tint (onderaan is de schaduwkant), de rechterzijde is zuiver paars en bovenaan is de kader geheel wit (de bovenkant is de belichte zijde). Maar de bovenkant geeft ook het idee van een kleurenverloop te hebben van wit naar wit maar dit is een optische illusie door het kleurenverloop van de achtergrond van wit naar de heel zachte paarse tint.

Op de website werden uiteraard heel wat teksten gewijzigd maar optisch is de wijziging van kleur van het lettertype natuurlijk het meest in het oog springend. Die kleur is trouwens dezelfde kleur als de heel zachte paarse tint van de achtergrond van het nieuwe logo, past mooi bij de achtergrond van de website en maakt de pagina's ook wat zachter voor het oog. Omdat kleur van het lettertype niet meer wit is komen alle witte logo's die her en der op de website gebruikt worden ook beter uit de verf, vallen links in teksten beter op en zijn ook de grote titels veel duidelijker.

Maar het belangrijkste nieuws is en blijft natuurlijk dat je bij Delta Music Belgium nu in Dolby Atmos Music kan mixen met 9.1.6 beluistering met 16 échte luidsprekers (eigenlijk zijn het er 17 want er zijn 2 subwoofers). Zo zijn er niet veel studio's in België en al zeker niet bij de project studio's want als men daar al in het Dolby Atmos Music mixt dan is dit ofwel met een hoofdtelefoon ofwel met een standaard Dolby Atmos home theater systeem... En dus niet met een professionele digitale 9.1.6 beluistering bestaande uit 15 Genelec 'The Ones' luidsprekers met een 'equidistante' lay-out waarbij alle luidsprekers op gelijke afstand van het midden van een cirkel (het luisterpunt) zijn geplaatst of opgehangen + die ook volledig gekalibreerd is volgens de eisen van Dolby Professional...

Meer info over Dolby Atmos Music en de technische kant van de zaak kan je vinden bij de 3 eerste veelgestelde vragen en in de hieronder vermelde apparatuurlijsten:

 

 

En nog enkele foto's!

 

Photo Control Room center

 

Photo Control Room right

 

Photo Control Room left

 

Btw, ik heb meteen van de gelegenheid gebruikt gemaakt om meteen alle foto's van de studio te updaten, je kan deze vinden via:

 

 

 

Logo Delta Music Belgium - Grasklokje

 

 

 

 

11 januari 2024

 

 

Nieuw in mijn synthesizercollectie:

 

Logo Behringer

 

Behringer - solina String Ensemble

 

Photo Behringer 2600

 

 

In mijn post van 28 juni 2019 over mijn aankoop van Behringer Vocoder VC340 kan je lezen dat Behringer toen een kopie gemaakt geeft van de Roland VP-330 Vocoder Plus mk2 uit 1980 maar dan een beetje kleiner en moderner (bv. met MIDI en USB). De Behringer solina String Ensemble is een gelijklopend verhaal want dit is een kopie van de Eminent Solina String Ensemble uit 1974, ook beter gekend als de ARP Solina String Ensemble omdat ARP deze van 1974 tot 1981 verdeelde in de USA:

 

 

De Behringer solina String Ensemble is net als de Behringer VC340 een analoge 'stringer' (de VC340 is ook nog een 10-bands vocoder) die een 'divide-down oscillator' gebruikt (49-stemmig) en ook een ingebouwd Ensemble effect (chorus) heeft waarvoor analoge BBD (Bucket Brigade Device) chips worden gebruikt. Verder zit er ook nog een kopie van een Electro Harmonix Small Stone phaser in en dat is niet zomaar... (zie verder). Wat er duidlijk niet in zit is een klavier, want de Behringer solina String Ensemble is een desktop module die via MIDI of USB dient aangestuurd te worden.

 

 

De originele onwerper Eminent is een Nederlandse fabrikant van elektronische orgels. Het meest gekende orgel was toen de Eminent 310 Unique uit 1972 en daar zat de eerste versie van de analoge 'string section'' met 'divide-down oscillator' in voor het imiteren van strijkinstrumenten en daaruit werd later dan de Eminent Solina String Ensemble afgeleid:

 

 

In de jaren '70 kreeg een Fransman echter het briljante idee om het Eminent 310 Unique orgel te combineren met een Electro Harmonix Small Stone phaser effect pedaal...

 

 

Hij maakte vervolgens een album in 1976... en nog eentje in 1978... en hij werd er wereldberoemd mee...

 

 

 

Het zweverige stringgeluid op beide albums is zeer typisch en uniek, vandaar dat Behringer meteen ook maar een Small Stone phaser in de Behringer solina String Ensemble heeft ingebouwd voor instant Jean-Michel Jarre 'uit een doosje'! En dit is ook werkelijk zo, voor je het weet heb je dat typische Jean-Michel Jarre stringer geluid waar je zo heerlijk kan op wegdromen...

En zonder de Small Stone phaser zit je voor dat je het weet in deze film:

 

 

Hier bedoel ik uiteraard vooral de muziek van Wendy Carlos gebaseerd op de 9de Symfonie van Beethoven met een een redelijk aggressief klinkende Eminent Solina String Ensemble in de hoofdrol.

Ik heb de Behringer solina String Ensemble nu al enkele weken in de studio en samen met de Behringer Vocoder VC340 vormt deze een mooi duo dat zo goed als heel het spectrum van de analoge stringers bestrijkt, met echt die typische klankkleuren uit de jaren '70 die je nergens anders kan vinden dan met 'divide-down oscillators'...

Btw, ik heb een jaar of 5 geleden de mogelijkheid gehad hier in de buurt een Eminent 310 Unique orgel te kunnen kopen, het was in perfecte staat en kostte slechts 100,00 euro. Tot bleek dat het orgel zich op een derde verdieping bevond, meer dan 100 kg weegt + ik moest het ook zelf verhuizen, dus dat heb ik maar aan mij laten voorbij gaan. En zo een zwaar orgel krijg je in de studio ook niet zomaar eventjes opzij gezet dus erg handig had het ook al niet geweest. Ik heb er trouwens ook al gratis aangeboden gezien in Nederland, de enige vereiste is telkens dat je ze zelf komt halen. En dan moet je weten dat Jean-Michel Jarre als hij het album 'Oxygene' live uitvoert hij (lees: zijn technici) er meestal een stuk of 5-6 meesleuren waarvan er steevast 4 op het podium staan (zie de rode cirkels):

 

 

Btw, bovenstaand beeld is het volledige instrumentarium voor de live DVD Jean-Michel Jarre - Oxygene Live in Your Living Room uit 2007, een live show waarmee Jean-Michel Jarre nadien ook getourd heeft... Voor liefhebbers van oude analoge synthesizers is deze video onontbeerlijk want het is letterlijk een museum vol oude synthesizers dat daar op het podium staat én geheel live bespeeld wordt!

Maar er is ook nog een 2de reden waarom die video onontbeerlijk is en wel omdat deze video een versie in HD is in plaats van standaard DVD kwaliteit dus je kan eindelijk ook alles tot in het kleinste detail bekijken! Een versie waarvan ik trouwens tot op vandaag niet eens wist dat deze bestond want ik kende (en heb) enkel de DVD versie en vond deze HD versie per toeval op YouTube op zoek naar de DVD versie...

 

 

 

 

 

Graphic archiefkast

 

 

 

 

Copyright © 1995-2024 van Delta Music Belgium - Pro Tools | HDX Studio - Rummenweg 30 - 3800 Sint-Truiden - België
Alle rechten voorbehouden
Privacyverklaring en cookiebeleid
Alle productnamen, logo's en merken zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.
Alle bedrijfs-, product- en servicenamen die op deze website worden gebruikt, dienen uitsluitend ter identificatie.
Het gebruik van deze namen, logo's en merken impliceert geen endorsement.