Recent nieuws 2023
11 maart 2023
Upgrades in de studio - deel 2
Genelec - 8341A - SAM Studio Monitor (x2)
Ook deze luidsprekers had ik al lang geleden besteld maar ook weer door het wereldwijd tekort aan computerchips waren vele modellen van de Genelec 'The Ones' ook niet leverbaar, maar... ook deze heb ik eindelijk mogen ontvangen!
Of dit werkelijk een upgrade is kan betwist worden, want ze vervangen 2 Genelec 8351A monitors... De Genelec 8351A was het eerste model SAM Studio Monitor in het 'The Ones' gamma uit 2014. Drie jaar later kwamen de kleinere 8331A en 8341A met verbeterde technolgie, nieuw ontworpen drivers en meer DSP rekenkracht.
Ik had in 2018 gekocht:
- 5 x 8331A
SAM Studio Monitor
- 2 x 7360A SAM Subwoofer
- 4 x 8351A SAM Studio Monitor
- en ook nog
2 x 8320A SAM Studio Monitor (maar deze hebben met deze post niets te maken)
De 5 x 8331A met de 2 x 7360A subwoofer werden mijn 5.1 surround setup en 2.1 setup, deze staan opgesteld op oorhoogte terwijl je zit. Het probleem was echter dat als je recht ging staan het klankbeeld gedeeltelijk wegviel want dan stonden de 8331A's te laag opgesteld. Dit had ik opgelost door boven de linker en rechter 8331A telkens een veel grotere 8351A te plaatsen, Als ik dan rechtopstaand luisterde had ik terug een volledig klankbeeld + door het veel grotere vermogen van de 8351A's (samen met de 7360A Subwoofers) kon ik ook korte periodes op hoog volume beluisteren als ik dat wenste.
Maar... het klonk niet hetzelfde, de 8351A klinkt fundamenteel anders dan een 8331A (ik laat bewust in het midden of dit beter of slechter is, het is gewoon 'anders')... Dit heeft weinig te maken met het verschil in grootte, maar wel met het verschil in technologie. Want de 8331A en de 8431A klinken wel identiek omdat ze dezelfde technologie delen, dit is erg duidelijk in allerhande professionele online reviews. Dit gegeven heeft toen ook mee bepaald om in 2018 voor 5 x 8331A's te gaan en niet voor de veel duurdere 8341A's omdat ze toch hetzelfde klinken en 8331A's volgens de technische info van Genelec voldoende sterk zijn voor mijn Control Room (wat ook klopt trouwens, de beveligingscircuits in mijn 8331A's zijn nog nooit gea ikctiveerd geweest).
Wat ook niet onbelangrijk is: toen ik in 2018 de 4 x 8351A's kocht kwam enkele weken of maanden later de verbeterde 8351B uit (met de technologie van de 8331A en 8341A) en werd de productie van de 8351A stopgezet. Het spreekt voor zich dat ik dit niet grappig vond, want plots halveerde de waarde van 8351A's en zou ik terug hetzelfde bedrag moeten betalen om de 8351A's te vervangen door de vernieuwe 8351B. Dit heb ik dan ook niet gedaan en toen was ik ook erg teleurgesteld in de strategie van Genelec om geen inruilprogramma aan te bieden voor kopers zoals ik die 3 of 6 maanden voor de lancering van de 8351B één of meerdere 8351A's gekocht hadden...
Maar het probleem van het verschil in in klankbeeld tussen zittend en rechtopstaand beluisteren bleef uiteraard bestaan omdat ik nog steeds de 8351A's had. Na verloop van tijd begon in dan toch te overwegen om de twee 8351A's die boven de 8331A's staan te vervangen door de 8351B (de 2 andere 8351A's gebruik ik niet om kritisch te beluisteren want deze zijn gericht naar de achterkant van de Control Room, niet naar de mix positie). Na wat online onderzoek en allerhande professionele online reviews van de 8351B gelezen te hebben bleek echter dat de 8351B... anders klinkt dan de 8331A en de 8341A! (ook hier laat bewust weer in het midden of dit beter of slechter is). Want de 8351B gebruikt op zijn beurt ook weer nieuwere technologie dan de 8331A en 8341A, namelijk nieuw ontworpen drivers en versterkers (maar heeft wel dezelfde DSP rekenkracht als de 8331A en de 8341A), tja...
Dus... als ik hetzelfde klankbeeld wil tussen zittend en rechtopstaand beluisteren zijn er maar 2 mogelijkheden: de 8351A's vervangen door 8331A's of 8341A's, want alleen deze 2 modellen delen dezelfde technologie en dezelfde drivers. En aangezien ik graag wil dat bij rechtopstaand luisteren ik ook korte periodes erg luid kan beluisteren als ik dat wens, dan is de 8341A de meest logische keuze...
Vandaar dus ik dat ik in het begin van deze post stel dat het betwist kan worden of het vervangen van 8351A's door 8341A's werkelijk een upgrade is... Want je zou dit kunnen beschouwen als een downgrade naar een kleiner model of het missen van een upgrade naar een beter en recenter model...
Btw, ondertussen heb ik de 8351A's vervangen door de 8341A's en heb ik met de GLM 4.3 software alle SAM monitors opnieuw gekalibreerd en wat blijkt:... er is geen verschil meer tussen zittend en rechtopstaand luisteren, dus of nu een downgrade of het missen van een upgrade is... voor mij is het in ieder geval een grote upgrade en is de... opdracht volbracht!
06 maart 2023 (aangevuld op 20 maart 2023)
Upgrades in de studio - deel 1
iConnectivity -
mioXL - MIDI Interface (x4)
Ze waren al lang geleden besteld maar door het wereldwijd tekort aan computerchips was de iConnecticity mioXLniet leverbaar, maar... vandaag heb ik ze eindelijk mogen ontvangen!
In mijn post van 30 oktober 2017 kan je lezen hoe ik tot de aankoop van mijn 2 originele iConnecticity mio10's gekomen ben en dit had toen vooral te maken met aanslepende USB problemen. Na verloop van tijd heb ik dan nog een 3de mio10 gekocht omdat ik meer MIDI aansluitingen nodig had en dit werkte aanvankelijk prima. Maar na verloop van tijd begon ik terug problemen met USB te ondervinden nadat ik nog enkele extra USB apparaten wilde aansluiten op mijn Mac Pro.
iConnecticity was toen reeds uitgekomen met de opvolger van de mio10, de mio XL. Het grote verschil tussen beide MIDI interfaces is dat de mio10 ontworpen werd om via USB op een computer aangesloten te worden en de mioXL via RTP-MIDI via ethernet met een standaard UTP-kabel. Dit wil dus zeggen dat de mioXL geen verbinding via USB meer nodig heeft met als gevolg dat de USB bussen van mijn Mac Pro volledig ontlast worden voor het verzenden en ontvangen van alle MIDI data. De originele mio10 had ook al RTP-MIDI aan boord, maar slechts 4 bussen, de mioXL werkt echter volledig via RTP-MIDI.
Ik had 3 mio10's in de Control Room maar geen in de V-Drums Room omdat de afstand te lang was voor USB kabels (zeker in combinatie met de 3 mio10's die ook via USB aangesloten waren). Maar aangezien RTP-MIDI probleemloos over een 100 m lange UTP kabel kan vormt de afstand van de V-Drums Room tot in de machinekamer geen probleem meer en heb ik meteen 4 MioXL's gekocht.
Mijn oude, getrouwe Mac Pro 5.1 heeft ook 2 aparte ethernetpoorten, eentje dient voor de verbinding met het studio netwerk (LAN) + internet, de andere ethernetpoort wordt enkel gebruikt voor het AVID S3 Control Surface voor de bediending van Pro Tools. Hier staat nog een 8 poorts ethernet switch tussen, dus daar zijn dus nog meer dan voldoende ethernet poorten vrij en dus perfect geschikt voor de 4 mioXL MIDI interfaces. En zo blijft RTP-MIDI onafhankelijk van het studio netwerk, iets wat op zich trouwens niet hoeft want RTP-MIDI gebruikt zeer weinig bandbreedte op een netwerk (maar ik hou RTP-MIDI + het AVID S3 Control Surface en mijn LAN toch liever netjes gescheiden).
Ik ga hier niet alle verschillen tussen de mio10 en de mioXL uitleggen, want het enige waar het hier om gaat is het feit dat mijn volledige MIDI setup via RTP-MIDI zal gaan werken en dat is een zeer grote stap voorwaarts want dan ben ik eindelijk definitief verlost van heel dat USB gedoe.
Maar... in die post van 30 oktober 2017 kan je ook lezen dat het toen 2 maanden geduurd heeft om de oorspronkelijke 2 mio10's werkend te krijgen omdat er toen erg trage customer support was van iConnectivity, er online zo goed als geen informatie te vinden was + de iConfig software om de mio10 te programmeren nog niet op punt stond (en vooral erg verwarrend was). Maar ondertussen werd de support afdeling van iConnectivity flink uitgebreid en krijg je nu snel antwoord bij vragen + de iConfig software werd vervangen door de 'Auracle for X-Series' software die veel gebruiksvriendelijker is + er zijn nu ook heel wat Youtube filmjes beschikbaar die stap voor stap het configureren van een mioXL uitleggen. Dus ik heb er goede hoop op dat ik alles snel aan de praat zal krijgen...
Toevoeging op 20 maart 2023:
Ik heb ondertussen de mogelijkheid gehad de oude mio10's te vervangen door de nieuwe mioXL's, iets wat dankzij mijn minutieus genummerde bekabeling redelijk eenvoudig was. Vervolgens moest ik met de 'Auracle for X-Series' software heel het TRP-MIDI netwerk programmeren... en dat was tegen alle verwachtingen op een uurtje of 2-3 klaar! In het begin was het uiteraard even zoeken, maar eens ik het principe begreep ging alles heel vlot.
Ik kan dan ook niets anders zeggen dan dat ik erg tevreden ben over de mioXL's en vooral ook over de 'Auracle for X-Series' software, want alles is logisch en eenvoudig in te stellen. En ik ben ook erg verbaasd over hoe goed en stabiel het RTP-MIDI netwerk presteert, wat een verschil met USB! Het is alsof je het 2de decennuim van 21ste eeuw binnenstapt... wat ook klopt natuurlijk, want MIDI werd uitgevonden in 1983, USB in 1996 en de mioXL met 22 RTP-MIDI poorten bestaat pas sinds 2021 (maar het RTP-MIDI protocol zelf bestaat eigenlijk al sinds 2005 op Apple computers met de komst van MAC OS 10.4).
Maar het is natuurlijk de iConnectivity mioXL die hier alle lof verdient omdat dit de eerste MIDI interface ter wereld is die 22 RTP-MIDI poorten heeft waardoor USB helemaal niet meer nodig is. De mio10 had slechts 4 RTP-MIDI poorten en was dus via RTP-MIDI absoluut niet bruikbaar voor grote MIDI studio's zoals de mijne... en met drie mio10's botste ik tegen de grenzen van wat via USB technisch mogelijk is... ik ben heel blij dat ik daar eindelijk vanaf ben...
03 maart 2023
Nieuw in mijn synthesizercollectie:
KORG - miniKORG 700FS
(limited edition)
KORG heeft de voorbije jaren verschillende 'limited edition' FS (Full Size) versies uitgebracht van oude legendarische synthesizers uit de jaren '70.
Eerst was er de ARP 2600FS uit 1971 tot 1975 in 2020:
Deze semi-modulaire synthesizer had ik officieel gekocht en ook volledig betaald bij de bestelling, naar uiteindelijk is deze nooit geleverd geworden wegens uitverkocht. Er waren namelijk wereldwijd misverstanden rond hoeveel toestellen er gebouwd gingen worden waardoor er meer verkocht werden (via pre-order) dan er uiteindelijk daadwerkelijk geleverd konden worden.
De KORG MS-20 FS uit 1978 tot 1983 volgde in 2021:
Oorspronkelijk was de KORG MS-20 zwart zoals rechts bovenaan op de foto, maar de KORG MS-20 FS kwam ook in het wit, blauw en groen.
Deze heb ik niet gekocht omdat ik al een KORG MS-20 Kit heb die enkele jaren daarvoor was uitgekomen als bouwpakket op ware grootte:
En in 2022 volgde dan de KORG miniKORG 700FS uit 1974, de (voorlopig?) laatste FS versie van oude, legendarische synthesizers:
Alle 3 de FS versies werden zo authentiek mogelijk nagebouwd, waaronder een groot deel ook handwerk was, maar tegelijkertijd werden deze synthesizers ook voorzien van moderne snufjes zoals MIDI en USB aansluitingen en voor de miniKORG 700FS ook nog 14 geheugenplaatsen, een arpeggiator, een 'string reverb' en een klavier met monofone aftertouch.
De geschiedenis van de miniKORG 700FS gaat terug tot 1973 toen de eerste versie uitkwam, de miniKORG 700:
Deze monofone synthesizer had slechts 1 oscillator (VCO) en werd ontworpen door de Japanner Fumio Mieda die toen al voor KORG werkte. De miniKORG 700 was de eerste synthesizer die ooit in Japan ontworpen en gebouwd werd en was bedoeld als een goedkope, eenvoudige synthesizer die voor iedereen betaalbaar zou zijn. Dit in tegenstelling tot de peperdure Amerikaanse synthesizers uit de jatren '70 van Moog, Sequential Circuits, Oberheim en ARP (de naam ARP werd pas recent eigendom van KORG).
In 1974 werd de miniKORG 700 opgevolgd door de miniKORG 700S:
Deze had 2 oscillators waardoor de klankmogelijkheden uiteraard sterk uitgebreid werden hij heeft ook enkele effecten zoals bv. 3 verschillende ring modulators. De besturing van deze nieuwe functies werden niet toegevoegd aan de voorkant maar wel bovenaan links ter vervanging van het houten paneeltje dat aanwezig was op de 700.
Bij de nieuwe miniKORG 700FS werd op dat paneeltje nog een joystick toegevoegd:
Maar... de originele ontwerper Fumio Mieda had in 1974 in zijn ontwerp voor de 700S ook al een joystick voorzien, maar deze werd uiteindelijk weggelaten om de prijs te drukken. Dus het toevoegen van een joystick aan de 700FS is eigenlijk het eindelijk toch kunnen uitvoeren van het originele ontwerp uit 1974. Ter info: Fumio Mieda leeft nog steeds, werkt nog steeds voor KORG en was teamleider van een team jonge synthesizerontwerpers die de 700FS ontworpen hebben. Zij konden dus steeds terecht bij de originele ontwerper, waardoor de klankkleur van de 700FS voor 99% identiek is aan een originele 700S. Aan het originele ontwerp werd zoals ik al eerder vermelde ook nog een authentieke 'string reverb' toegevoegd omdat dit type reverb zo typisch is voor het synthesizergeluid uit de jaren '70 en '80. Op bovenstaande foto kan je helemaal bovenaan ook nog de 10 toegevoegde drukknoppen zien voor het selecteren van de 14 geheugenplaasten en om de arpeggiator mee te bedienen + deze knoppen dienen ook om allerhande interne instellingen te kunnen wijzigen (bv. alle MIDI instellingen). Over MIDI gesproken: tot mijn grote verbazing sturen alle knoppen en sliders real time MIDI data uit! Dus alles wat je doet op de 700FS kan in een DAW opgenomen worden als MIDI data en gereproduceerd worden...
De miniKORG 700FS is ondertussen een klein jaar op de markt en er zijn wereldwijd nog maar een beperkt aantel exemplaren beschikbaar van deze 'limited edition' (deze keer dus geen grote tekorten zoals bij de ARP 2600 FS het geval was). Het spreekt voor zich dat dit type synthesizer slechts voor een beperkt aantal, meestal wat oudere mensen interessant is (vooral voor verzamelaars), want voor een fractie van zijn prijs koop je een moderne synthesizer met een veelvoud aan mogelijkheden. Daardoor is de 700FS de laatste tijd ook wat in prijs gedaald en werd hij plots interessant voor mij om aan te kopen, want zijn originele prijs vond ik net dat beetje teveel voor wat het eigenlijk maar is, namelijk een stokoude monofone synthesizer met wat aanpassingen die hem ook in de 21ste eeuw bruikbaar maken (vooral MIDI en de 14 geheugenplaatsen).
Maar ik had vanaf de eerste dag dat de 700FS aangekondigd was al wel heel veel interesse in deze synthesizer omdat hij zo typisch was voor de sound van de jaren '70 en '80. Hij werd o.a. gebruikt door Human League, 'Being Boild' is bijna uitsluitend een 700S en the Normal (de eerste band van Daniel Miller) want 'Warm Leatherette' is ook bijna uitsluitend een 700S. Maar ook bv. door The Cure, de synthesizerlijn in 'A Forest' is een ook een 700S.
Ook in de zachtere genres was de 700S erg populair, het was bv. de favoriete synth van de Japanse componist Kitaro, en... het was ook de favoriet synth van Vangelis! Voordat de Yamaha CS-80 uitkwam in 1978 gebruikte Vangelis vooral een miniKORG 700S voor al zijn experimentele synthesizerklanken op zijn eerste 4 albums 'Heaven And Hell' (1975), Albedo 0.39' (1976), 'Spiral' (1977) en 'Beauborg' (1978). Dit kwam vooral door het feit dat de 700S 3 verschillende ring modulators heeft waardoor je die typische metaalachtige klanken kan maken waar die eerte 4 albums zo bekend voor zijn. Er wordt trouwens gezegd dat bv. alle synthesizergeluiden in het bekende nummer 'Pulstar' met een miniKORG 700S gemaakt werden...
Ik ben dan ook erg blij dat ik alsnog aan een redelijke prijs een miniKORG 700FS heb kunnen kopen waardoor het 'klankenpallet van Vangelis' in mijn studio weer wat uitgebreider is geworden (vooral dan om snel en gemakkelijk die typische en authentieke ring modulator klanken te kunnen maken).
Ik ben ook erg tevreden over de bouwkwaliteit van de miniKORG 700FS want hij is zwaarder en groter dan je op het eerste zicht zou verwachten. En zijn sound is erg mooi en warm, ook bijzonder geschikt voor baslijnen en solo's (door de joystick en aftertouch), de 'string reverb' is ook een mooie toevoeging om stante pede mee naar de jaren '70 te reizen. Maar zijn echt wel die 3 prachtige en eenvoudig te gebruiken ring modulators die voor mij met alle eer en lof gaat lopen.
Btw, de miniKORG 700FS wordt geleverd met een mooie, retro transportkoffer, wat uiteraard ook een invloed had op de aanvankelijk erg hoge aankoopprijs. Voor mij had deze koffer niet per se gehoeven, maar het past natuurlijk wel mooi in het algehele plaatje van een oude synthesizer uit de jaren '70...
Copyright © 1995-2023 van Delta Music Belgium - Pro Tools | HDX Studio - Rummenweg 30 - 3800 Sint-Truiden - België. Alle rechten voorbehouden
Privacyverklaring en cookiebeleid
Alle productnamen, logo's en merken zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.
Alle bedrijfs-, product- en servicenamen die op deze website worden gebruikt, dienen uitsluitend ter identificatie.
Het gebruik van deze namen, logo's en merken impliceert geen endorsement.