Roland V-Piano

 


De piano geherdefinieerd


 

Logo Roland

Logo V-Piano

 

Photo Roland V-Piano

 

Een vleugelpiano in hart en nieren... in de vorm van een stage piano


Met een compleet nieuwe 'physical modelling synthesis engine' en een ongelooflijk realistische toon en respons heeft de Roland V-Piano sinds zijn verschijning in 2009 zowat alle prestigieuze prijzen ter wereld in ontvangst mogen nemen. Voor veeleisende pianisten bestaat er inmiddels geen alternatief meer.

In 2012 werd ook nog de Roland V-Piano Grand uitgebracht, de grote broer van de Roland V-Piano:

 

Photo Roland V-Piano Grand

 

Deze vleugelpiano is qua gebruikte 'physical modelling synthesis engine' identiek aan de originele V-Piano, maar heeft ingebouwde luidsprekers (die reflecteren tegen de klep van de piano) om bv. in een concertzaal zo natuurgetrouw mogelijk het geluid van een echte vleugelpiano te imiteren. Maar voor studiogebruik heeft dit echter weinig zin, vandaar de aankoop van een originele V-Piano in de vorm van een moderne en strak ogende stage piano. Dit heeft uiteraard als grootste voordeel dat de piano veel minder plaats inneemt dan een V-Piano Grand of een echte vleugelpiano. En microfoons plaatsen hoeft ook niet meer, want de V-Piano is voorzien van alle mogelijke analoge en digitale aansluitingen voor perfecte geluidsopnames.

De 'physical modelling synthesis engine' in de V-Piano overtroeft alle bekende technologische benaderingen met een klankbron die je nog het best vanal zou kunnen omschrijven als 'levend'. Door de afwezigheid van samples klinkt elke gespeelde noot immers van begin tot einde 'echt'. Op de V-Piano zijn bv. 'velocity switches' geheel overbodig, iedere aanslag wordt geheel apart berekend. Bij het spelen van akkoorden hoor je bv. ook geen 5 solo snaren 'apart samen klinken' (zoals bij een gesampelde piano het geval is), maar hoor je wel de 'berekening' van 5 samen klinkende snaren boven een klankbord en in een klankkast (zoals in een echte vleugelpiano op natuurlijke, akoestische wijze gebeurt. Google eens wat klankvoorbeelden van de Roland V-Piano en beluister deze met goede luidsprekers of een degelijke hoofdetelefoon, je moet het realisme gehoord hebben om het te geloven.

Het PHA-III-klavier van de V-Piano bevat een drukpuntsimulatie en de 'Ivory Feel'-functie. Hierdoor voelt dit klavier aan zoals de (witte) ivoren en (zwarte) ebbenhouten toetsen van een akoestisch instrument, met dezelfde genuanceerde respons. Ook het lichte klikgevoel bij het loskomen van de (gesimuleerde) hamers van de toetsen wordt gesimuleerd.

De V-Piano bevat talrijke presets van ‘s werelds beste vleugels, maar je kunt alle klankaspecten net zo goed volledig naar je hand zetten. Wijzig bv. de hardheid van de viltjes op de hamers, experimenteer met exotische snaarconfiguraties (bv. alle snaren gemaakt van zilver of een klankbord van glas i.p.v. hout) en met afwijkende stemmingen (iedere snaar, ook binnen de groepen van 3 snaren per noot, zijn stembaar). Samengevat: bespeel een droom van een vleugelpiano of 'bouw' je eigen experimentele instrument, het is allemaal mogelijk.

Maar uiteraard kan de V-Piano ook enkel als MIDI controller gebruikt worden om gesampelde piano's of andere virtuele piano's te bespelen. Er zijn o.a. beschikbaar:

Hieronder een foto van de Roland V-Piano in de 'Dolby Atmos Music 9.1.6 Control Room' (onder de Roland JUPITER-80):

 

Photo Roland V-Piano

 

Andere apparatuurlijsten

 

 


 

 

 

Copyright © 1995-2024 van Delta Music Belgium • Dolby Atmos Music Studio • Rummenweg 30 • 3800 Sint-Truiden • België
Alle rechten voorbehouden
Privacyverklaring en cookiebeleid
Alle productnamen, logo's en merken zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.
Alle bedrijfs-, product- en servicenamen die op deze website worden gebruikt, dienen uitsluitend ter identificatie.
Het gebruik van deze namen, logo's en merken impliceert geen endorsement.