Nieuwsarchief 2013

 

 

06 oktober 2013

 

Graphic droevige smiley

pfff... zucht... pfff...

 

Drup... drup... de studio blijft voorlopig nog steeds gesloten...

Het waterlek is nog steeds niet gerepareerd, dus blijft de studio gesloten. Meer nog, sinds mijn eerste nieuwsbericht op 03 juli 2013 is er geen enkele vooruitgang geboekt. Ik heb dan ook geen andere keuze gehad dan mijn advokaat de opdracht te geven de situatie te deblokkeren, desnoods via gerechtelijke weg.

Meer info over het waterlek vind je onderaan deze pagina

 

Maar er was ook nog goed nieuws de afgelopen weken, waaronder de aankoop en het installeren van het nieuwe studio drumstel:

 

Logo V-Drums

 

 

Roland - TD-30KV - V-Pro Series

SuperNATURAL-Powered V-Drums Electronic Drum Kit

+ Roland CM-220 CUBE Monitor - 2.1 Monitor System

for Electronic Instruments

 

Photo Recording Room

Dit drumstel is het top-of-the-line model uit de legendarische Roland V-Drums Pro Series en wordt geprezen voor zijn realistisch speelgemak en onovertroffen klankkwaliteit van de ingebouwde drumklanken. En als dat nog niet voldoende is, dan kan het drumstel ook gebruikt worden als MIDI trigger voor software drum samplers. Het is dus mogelijk om tegelijkertijd de klank van één van de vele drum kits in de TD-30KV via 8 aparte uitgangen op te nemen in Pro Tools HD samen met de elektronische MIDI data die simultaan door de Roland TD-30 drummodule gegenereerd wordt. Deze MIDI data kan toegewezen worden aan SUPERIOR DRUMMER 2, het vlaggeschip onder de software drum samplers met nog veel meer beschikbare drum kits.

Samengevat is het dus mogelijk om in 95% van de gevallen de perfecte drums voor jouw opname live te spelen, op te nemen en eventueel achteraf te corrigeren, zowel op vlak van speelfouten als op vlak van de keuze van de drumklanken. Wil je weten tot wat dit drumstel zoal in staat is, ga dan naar Youtube en typ bovenaan als zoekterm Roland TD-30KV in, je zal allicht verbaasd zijn over wat er te zien en te horen valt...

Ik heb trouwens meteen ook de Roland CM-220 CUBE Monitor - 2.1 Monitor System for Electronic Instruments erbij gekocht, dit zijn een subwoofer van 200 watt en 2 satelliet luidsprekers van 60 watt, speciaal ontworpen voor het hoge dynamische bereik van elektronische muziekinstrumenten. Dit geeft een zeer realistisch drumgeluid in de opnameruimte met een correct stereobeeld. Het is dus niet per se nodig met een hoofdtelefoon te spelen, de drums kunnen net zo luid knallen als bij een standaard drumstel, of desnoods nog veel luider. De luidsprekers kunnen ook nog gebruikt worden om wat meer kracht te geven bij het gebruik van een hoofdtelefoon (bv. alleen de subwoofer om de bassdrum goed te kunnen voelen). Ter info: alle extra drumhardware is van Gibraltar, met o.a. ook de Gibraltar 6611DB Avenger II double bassdrum-pedal voor het stevigere rock drumwerk.

Ik heb het drumstel nu 6 weken in de studio en ik speel er dagelijks minimum een uur op, gewoon omdat het zo enorm leuk is om te doen en de klankmogelijkheden zo uitgebreid zijn. Dus wie weet eindig ik ooit nog als DRUMMER :-)

 

+ de aankoop van een studio gitaarversterker:

 

Logo Line 6

LINE 6 - SPIDER IV 75

75 Watt 1x12" guitar combo
Advanced LINE 6 Guitar Amp Modeling

+ FBV Shortboard USB MKII foot controller

 

Photo Line 6 Spider IV

Ik ben geen gitarist en heb nooit gitaar gespeeld, maar toch vind ik dat een geluidsopnamestudio een hoog kwalitatieve setup moet kunnen aanbieden voor gitaristen die elektrische gitaar spelen. De gitaar op bovenstaande foto heb ik al vele jaren, het is een Fender Stratocaster uit 1996. Ik werk ook al vele jaren met Guitar Amp Simulation plug-ins, voornamelijk van LINE 6, dus was de LINE 6 Spider IV een logische keuze. Hij simuleert 16 verschillende gitaarversterkers + 20 verschillende gitaarpedaaleffecten, wat ervoor zorgt dat je met deze versterker zo goed als alle muziekgenres aan kan. Het is trouwens niet voor niets dat het de meeste verkochte gitaarversterker in de USA is + wereldwijd meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren.

Je kan er uiteraard microfoons voor zetten en het geluid traditioneel opnemen, maar ik verkies tegelijkertijd ook het gitaarsignaal uit de LINE 6 Spider IV zelf op te nemen. Ik splits ook het 'clean' signaal dat uit de elektrische gitaar zelf komt met een D.I. box en dat neem ik gelijktijdig op, zodat dit eventueel nog kan gebruikt worden met Guitar Amp Simulation plug-ins in Pro Tools HD. Dit zorgt ervoor dat er achteraf eventueel nog een totaal ander gitaargeluid kan gemaakt worden of zelfs 're-amped' kan worden met klassieke, analoge gitaarversterkers (het 'clean' opgenomen signaal wordt naar een gitaarversterker gestuurd en met microfoons wordt het simultaan terug opgenomen).

Maar de hoofdbedoeling is dat een gitarist nu gewoon op een gitaarversterker kan spelen, desnoods zonder hoofdtelefoon, en een degelijk gitaargeluid te horen krijgt zoals hij het gewend is. Dit in tegenstelling tot het werken met Guitar Amp Simulation plug-ins in Pro Tools HD, waarbij het gitaargeluid enkel via de hoofdtelefoon of via de luidsprekers in de Control Room te horen is.

Ik speel nu ook al enkele weken op deze gitaarversterker en het is zeer leuk om zoveel verschillende gitaargeluiden uit één gitaarversterker te horen komen. Maar een echte gitarist zal ik wellicht nooit worden, want daarvoor ben ik teveel een toetsenman.
Een pianoklavier is voor mij logisch, een gitaarnek eerder chaotisch :-)

 

En de aankoop van volgend studiomateriaal:

 

Logo Apple

 

Apple - Mac Mini

2,6 GHz quad-core Intel Core i7 + 16 GB DDR3 SD RAM
+ Apple Logic Pro X

 

Photo Apple Mac Mini

Logo Focusrite

 

Focusrite - ISA 828

8-channel original ISA Microphone
pre-amplifier with Variable Input Impedance

+ ISA 8-channel 192 kHz ADC card

 

Photo Focusrite ISA 828

 

 

Logo Neumann

 

NEUMANN - U 87 Ai

Switchable Condensor Studio Microphone

 

Photo Neumann U 87 Ai

 

NEUMANN - KM 184
(stereo matched pair)

Miniature Condensor Studio Microphones

 

Photo Neumann KM 184

 

 

Logo Røde

 

RØDE - NTK

Valve Condenser Studio Microphone

 

Photo Røde NTK

 

RØDE - NT5
(stereo matched pair)

RØDE - NT5 + NT45-O Omni Capsule

Miniature Condensor Studio Microphones

 

Photo Røde NT5

 

 

Logo Shure

 

SHURE - SM58 + BETA 58A

Dynamic Live Vocal Microphones

 

Photo Shure SM58 + BETA58a

 

 

Logo BSS

 

BSS - AR-133

Premium Active D.I. Box (x3)

 

Photo BSS AR 133

 

 

Logo König & Meyer

 

Microfoonstatieven, microfoonhengels, partituurstatieven,

partituurverlichting, keyboardstatieven, enz...

 

Photo K&M statief

 

 

03 juli 2013

 

Graphic badge 18 jaar

Delta Music Belgium bestaat vandaag 18 jaar!
(en is dus officieel meerderjarig :-)

Op 03 juli 1995 heb ik in Mortsel 'Delta Music - Midi Studio & Music Composing' opgericht. Vandaag zijn we 18 jaar later en start ik met een propere lei en een nieuwe studio in het mooie en rustige Sint-Truiden.

De naam is door de jaren heen verschillende keren gewijzigd geweest, 'Delta Music' bleef een constante, het achtervoegsel ging met zijn tijd mee.

Sinds vandaag is de naam officieel 'Delta Music Belgium • Pro Tools | HD Studio' met aangepast logo:

 

Logo Delta Music Belgium • Pro Tools | HD Studio

 

 

Graphic http

Delta Music Belgium lanceert vandaag zijn nieuwe website!

Met een opgefrist grafisch design, een veel gebruiksvriendelijkere menu-structuur en nieuw geschreven teksten.

Ook op de achtergrond zijn er enkele zaken gewijzigd, de site bevat bv. geen Flash-animaties en Flash-buttons meer, zodat de site nu ook op Apple iPhone en iPad prima functioneert + de site wordt daardoor ook veel sneller. De site is nu ook geheel dynamisch en is daardoor bruikbaar op alle beeldschermformaten, van een kleine smartphone tot een Full HD TV met een resolutie van 1920 x 1080 pixels.

En ik kon er echt niet omheen: buiten op MySpace is Delta Music Belgium is nu ook aanwezig op Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+

Graphic droevige smiley

Maar... de studio blijft voorlopig nog steeds gesloten...

Eén ding kan ik dus spijtig genoeg vandaag nog steeds niet melden en dat is de opening van de nieuwe studio...

Aan mij zal het in ieder geval niet liggen, want de studio is al vele maanden klaar, op enkele esthetische details na. Oorspronkelijk was het mijn bedoeling op 01 oktober 2012 de studio te openen, maar dit bleek uiteindelijk onmogelijk te zijn, de oorzaak is een heel klein gaatje met heel grote gevolgen...

Ik word namelijk sinds augustus 2012 geconfronteerd met een waterlek boven het spanplafond in de Pro Tools | HD Control Room. Een spanplafond is een akoestisch transparant doek (gaas) dat tussen de muren wordt opgespannen en in dit geval dient om de akoestische aanpassingen onder het plafond te verstoppen. Aangezien water zich in het midden van een spanplafond verzamelt (het doek gaat lichtjes doorhangen), heeft dit tot gevolg dat het water exact in het midden van de Pro Tools | HD Control Room doorheen het spanplafond sijpelt, net boven mijn stoel die voor de mengtafel staat.

Dit is uiteraard geen werkbare situatie en daarom kan ik niet anders dan de studio gesloten houden tot het lek gerepareerd zal zijn. Ik kan immers nooit garanderen dat een studio-sessie niet moet geannuleerd worden omdat het net iets teveel heeft geregend en ik met een paraplu voor de mengtafel moet gaan zitten + de combinatie van water en elektriciteit is uiteraard al levensgevaarlijk op zich...

Hier zijn 2 foto's van het doorsijpelen van het water door het spanplafond in de Pro Tools | HD Control Room:

1) situatie op 27 augustus 2012, de eerste duidelijke foto van de doorsijpeling in volle actie, vlak na een onweersbui, het spanplafond was 3 weken daarvoor geplaatst en dus splinternieuw:

 

Photo waterlek

 

2) situatie op 20 juni 2013, dus bijna 10 maanden later, een dag na een onweersbui, de centrale waterophoping is bijna leeg gedruppeld, maar het zal toch nog een dag duren tot alles volledig droog is. De vlekken en kringen zijn trieste herinneringen aan de vele vorige doorsijpelingen:

Photo waterlek

 

Ter info: ook in de Vocal Booth (+ MIDI Room + Pro Tools|24 MIX Room) is het spanplafond beschadigd door doorsijpelend water, maar veel minder erg. Het spanplafond in de Recording Room is niet beschadigd.

Sinds de ontdekking van het lek op 09 augustus 2012 is het een onvoorstelbaar gedoe geweest met de architect, de aannemer, de bouwkundig expert en de experten van de verzekeringsmaatschappijen. Het heeft uiteindelijk meer dan 9 maanden geduurd alvorens de geachte heren het erover eens waren dat het lek een gevolg is van een constructiefout in de ruwbouw en dat de verzekeringsmaatschappij van de aannemer aanvaardt om alle schade en kosten te dekken. Maar het blijft nog steeds wachten op de administratieve afhandeling van de zaak vooraleer de aannemer de toestemming krijgt van zijn verzekeringsmaatschappij om de constructiefout te komen repareren.

Maar ik ben er van overtuigd dat het probleem uiteindelijk opgelost zal raken, ik kan enkel nog steeds niet garanderen wanneer dit zal zijn, zeker niet aangezien binnenkort de verlofperiode voor de bouwsector start en alles wellicht met nog een extra maand opschuift.

De verdere planning is dan ook als volgt:

1) eens het lek gerepareerd is gaat de studio open. De beschadigde spanplafonds worden nog niet vervangen want er moet nog afgewacht worden of het probleem ook effectief verholpen zal zijn. Mocht het lek nog steeds aanwezig zijn, dan ben ik eventueel verplicht de studio weer te sluiten. Dit hangt af van de grootte van de resterende doorsijpeling en in hoeverre dit het studiowerk onmogelijk maakt

2) mocht na verloop van tijd blijken dat het lek daadwerkelijk gerepareerd is, pas dan zullen de beschadigde spanplafonds vervangen worden. Hiervoor zal Delta Music Belgium 1 tot 2 weken gesloten zijn. Het kan zijn dat ik zekerheidshalve misschien wel een jaar wacht om ze te vervangen, enkel maar om er geheel zeker van te zijn dat er geen lek meer is

Wat mij nog het meest frappeert aan deze situatie is dat er het afgelopen jaar vele beloftes aan mij werden gedaan en er nog meer werden gebroken, telkens zou het probleem tegen het einde van de maand zeker opgelost zijn, telkens zou men alles doen wat mogelijk was. Er zijn ondertussen vele maanden gepasseerd en ik wacht nog steeds... Ik heb correctheid en eerlijkheid altijd hoog in het vaandel gedragen, vandaag moet ik echter tot de conclusie komen dat mijn principes blijkbaar zeldzaam geworden zijn.

In ieder geval, het enige wat ik momenteel kan doen is blijven wachten en mijn klanten correct informeren over de stand van zaken, wat ik bij deze ook gedaan heb.

Hopelijk tot zeer binnenkort met het nieuws dat het lek gerepareerd is en de studio eindelijk zijn deuren kan openen!

 

Photo waterdruppel

 

PS: zolang het lek niet gerepareerd is, blijft het op de nieuswpagina's ook druppelen. Ik had hieronder een stopknop kunnen zetten om het geluid van de vallende druppel te stoppen, maar laat het druppelen maar lekker op je zenuwen werken, net zoals hier het geval is :-)

 

 

 

 

Graphic archiefkast

 

 

 

 

Copyright © 1995-2024 van Delta Music Belgium • Dolby Atmos Music Studio • Rummenweg 30 • 3800 Sint-Truiden • België
Alle rechten voorbehouden
Privacyverklaring en cookiebeleid
Alle productnamen, logo's en merken zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.
Alle bedrijfs-, product- en servicenamen die op deze website worden gebruikt, dienen uitsluitend ter identificatie.
Het gebruik van deze namen, logo's en merken impliceert geen endorsement.